torstai 21. elokuuta 2014

Kainalossa

Tämän päivän Meän Tornionlaakso kirjoittaa Lapin kansanedustajien vierailusta Pellossa. Jäämeren rata, joka kulkee Pellon kautta, on jo pitkään ollut kunnan edunvalvontalistalla niin sanotuissa pitkän aikavälin strategisissa projekteissa. Jännityksellä seuraamme tällä hetkellä Soklin kaivoshanketta ja sen vaikutusta mahdolliseen jäämeren rata linjaukseen.

Lapin liiton toimintaa ohjaavassa strategisessa asiakirjassa, eli Lappi- sopimuksessa, sovittiin että kaikkia vaihtoehtoja kartoitetaan tasa-arvoisesti. Lapin liiton johtajat ovat kuitenkin tehneet aktiivista mielipidevaikuttamista mediassa muun kuin läntisen, eli meidän jäämerenrata vaihtoehdon, eteen. Siitä ei voi olla tyytyväinen. Tähän myös viittasin sillä, että uhkia tulee idästä. Toki Venäjän tilanne vaikuttaa myös meidän matkailutuloon ja kuulimme taannoin, että meille matkailijoita tuonut matkatoimisto on Venäjällä ajautunut konkurssiin.

Lapissa edunvalvonta on monesti hyvin Rovaniemen intresseistä lähtevää. Tämähän on ihan luonnollista, onhan Rovaniemi Lapin suurin talousalue ja sen vaikutus ja painoarvo näkyy tottakai erinäisissä asioissa. Tästä syystä monet sairastavatkin Oulua, sillä Oulu koetaan suureksi uhkaksi nykyiselle jo totutulle toiminnalle. Meillä ei ole syytä sairastaa Oulua, pikemminkin päinvastoin. Esimerkiksi jäämeren rata hankkeessa Oulu on meille strateginen kumppani, koska intressimme ovat yhteneväiset.

Länsi-Lapille voisi olla suuri mahdollisuus, jos Lappi ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnat yhdistyisivät. Nähdäkseni lappilaisten olisi tuolloin vihdoinkin vedettävä yhtä köyttä eri asioissa. Tällöin myös Kemi-Tornion talousalue saisi ansaitsemansa painoarvon eri asiayhteyksissä. Maakuntien liitot kanavoivat EU rahaa alueille, mutta tämäkään ei varmasti muodostuisi ongelmaksi. Koko Pohjois-Suomen käsittävässä kokonaisuudessa olisi varmasti vahva moraalinen velvoite kanavoida rahoja tasapuolisesti olemassa olevien periaatteiden mukaisesti.  

Minut on jo ajatuksineni keritty lyttäämään. Oulun kokoisen talousalueen kainalossa ei lappilaisilla kuulemma olisi hyvä olla. No, meillä pikku-kunnillahan on runsaasti kokemusta siitä, että ollaan jonkun kainalossa. Pello on tällä hetkellä Rovaniemen kainalossa. Äkkiseltään ei tule kyllä mieleen, miten tämä kainalopaikka on Pellon kuntaa hyödyttänyt. Tästä syystä tunnen, että Oulun kainalo tuoksuu paremmalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti