perjantai 4. lokakuuta 2013

Pello - haluttu kumppani!

Maanantaina 7.10.2013 Pellon kunnanhallituksen päätettäväksi tulee Muonion kunnan tiedustelu kuntaliitosselvitys halukkuudestamme. Tiedustelu on meille suuri kunnia ja osoitus siitä, että Muonion, Kolarin ja Pellon kuntien välinen yhteistyö on koettu mielekkääksi ja tuloksekkaaksi Muoniossa. Meitä kolmea kuntaa yhdistävä tekijä on tietenkin yhteinen kulttuurimme, ja siksi yhteistyökin välillämme on mutkatonta ja helppoa.

Kulttuurilla on muuten merkitystä. Yhteisen kulttuurimme nosti esiin myös kansanedustaja ja Kolarin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Simo Rundgren, eräässä yhteistyöpalaverissamme. Väylänvartisille on kaikille ominaista, että voimme tehdä asioita vakavasti vahvalla ammattitaidolla, mutta meillä on silti aina pieni pilke silmäkulmassa.

Pellon, Kolarin ja Muonion kuntien välisissä neuvotteluissa on sovittu yhteistyöstä lohiasioissa, yrittäjyyskasvatuksessa sekä kuntien toimintarakenteiden tarkastelussa. Jokaisella näillä toimenpidealueella on oma vastuukuntansa. Pello vastaa yhteistyössä toimintarakenteiden tarkastelusta. Olemme siis hyvässä vauhdissa yhteistyön kehittämisessä, ja toimimme juuri niinkuin olemme valtioneuvostolle indikoineet. Kehitämme yhteistyötä eri kuntien kesken.

Yhteistyön hengessä olemme vahvasti sitoutuneita myös Lapin liiton hankkeeseen etsiä Lapille oma toimiva SOTE- malli. Hankkeelle saatiin vielä oma vetäjä ja uskon, että Tommi Lepojärvellä on juuri sitä kaivattua ammattitaitoa ja näkemystä vetää projekti ansiokkaasti maaliin. Onhan Tommi seurannut Lapin kehitystä aitiopaikalta jo monen vuoden ajan ja tiedostaa myös Lapin erityispiirteet.

Vasta yhteisen SOTE-mallin tulosten saavuttua on järkevää tarkastella julkissektoriin tarvittavia rakenteellisia muutoksia täällä Lapissa. Yhteneväisiä ja tasapuolisia palveluja ei voida toteuttaa siten, että ensin tehdään organisaatio ja sen jälkeen mietitään mille alettaisiin. Me täällä Lapissa tiedämme, että koko Suomea ei saa samaan muottiin vaikka kuinka haluaisi. Pello on tällä hetkellä pinta-alaltaan Suomen 50. suurin kunta. Ennen kuin me olemme pienin, niin paljon pitää tapahtua sitä ennen. Pitkien välimatkojen ja huonojen julkisten yhteyksien kunnassa lähidemokratian toteuttaminen on haastavaa, entäpä jos kokonaisuus olisi vielä suurempi?

Omasta puolestani haluan kiittää Muonion kuntaa kiinnostuksesta, mutta valitettavasti emme pysty yhdessä saavuttamaan toiminnallista kokonaisuutta, joka on edellytyksenä kuntaliitosselvityksen tekemisessä.Yhteistyössä meillä on kuitenkin paljon mahdollisuuksia ja soisin tämän kehityksen vielä jatkuvan sekä kehittyvän entisestään.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti