keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Lapin SOTE-kentällä tapahtuu

Tänään 9.10.2013 julkaistussa Pohjolan Sanomissa uutisoitiin Kemin, Tornion ja Ylitornion haluavan oman SOTE-alueensa, joka rakentuisi nykyisen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelle. Tämä uutinen on mielenkiintoinen jo siksi, että Länsi-Pohjan ratkaisut näyttäisivät asettavan Lapin liiton aloittamalle Lapin yhteiselle SOTE-malli selvitykselle sellaiset reunaehdot, että niitä on hankala sivuuttaa.

Pellon kunnan kannalta uutinen on mielenkiintoinen siitä syystä, että me kuulumme Ylitornion kunnan kanssa samaan seutukuntaan. Seutukuntamme erityispiirre on, että noin 70%:lla vuosittaista budjettia meillä seutukunnan jäsenkunnilla ei ole yhteisiä intressejä edustettavana, koska Pello puolestaa kuuluu Lapin sairaanhoitopiiriin.

Luonnollisen seutukunnallisen yhteistyön lisäämiseksi meidän on ainakin hyvä seurata tätä Länsi-Pohjan kehitystä, ja tehdä omia ratkaisuja sen jälkeen kun Lapin liiton SOTE-selvityksen tulokset ovat selvillä. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa lisähartiat ainakin yleensä kuntia kiinnostavat erilaisissa yhteenliittymissä. Maantieteellisesti Pellon kunnalle on aivan sama kummasta sairaanhoitopiiristä, tai ehkä tulevaisuudessa SOTE-alueesta, palvelut hankitaan. Realismia näyttää kuitenkin olevan, että Lappi jakautuu kahteen alueeseen. Kulttuurilliset tekijät puoltaisivat pellolaisten liikkummista Väylän vartta pitkin.

Näistä syistä johtuen, meidän ei ole syytä kaivautua nyt mihinkään tiettyihin poteroihin. Meidän kannattaa rauhallisesti seurata mitä Lapin sairaanhoitopiirin sisällä tapahtuu, mitä valtioneuvosto tekee saatuaan kunnilta liityntäselvitykset marraskuussa ja minkälaisia tuloksia syntyy Lapin liiton SOTE- selvityksessä.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti