tiistai 24. syyskuuta 2013

BLOGIN LUOMISEN HAASTEITA JA ITSE ASIAA

Tervehdys kaikille uuden blogini lukijoille!

Olisin varmaan luonut blogin jo aiemmin, mutta nimen keksiminen osoittautui melkoiseksi haasteeksi. Nimi ei saisi sisältää ä ja ö kirjaimia, ja lisäksi sen pitäisi olla monimerkityksinen mielenkiinnon herättäjä. Siltä osin koen onnistuneeni blogin nimessä.

Olen tuntenut valtavaa syyllisyyttä siitä, ettei minulla ole ollut välinettä viestiä ajankohtaisista asioista. Ratkaisin asian omalta osaltani näin, eli perustin blogin. Jotkut viisaat ovat sanoneet, että tee työsi nähtäväksi. Tämä blogi palvelee siten myös tätä tarkoitusta.

TALOUS

Mediassa on ollut melko vahvasti esillä taloudellinen tilanteemme. Tänä vuonna taloutemme nykyisen ennusteen mukaan olisi painumassa 1,3meur alijäämäiseksi. Erikoissairaanhoito voi kuitenkin muuttaa tämän loppuvuodesta entistä huonommaksi ja tähän meidän on varauduttava. Ensi vuosi puolestaan näyttää suunnitelmatietojen perusteella 2,5meur alijäämää. Tulemme siis ensi vuoden aikana hyvin todennäköisesti syömään taseeseen kertyneen 4,4meur ylijäämän.

2,5meur nykyisen sopeuttamistarpeen päälle valtionvarainministeriön leikkauslista luo väestöperusteisesti laskettuna1,4meur lisä sopeuttamistarpeen. Lähiaikoina joudumme tekemään varmasti kipeitäkin päätöksiä, jotta saamme tehtyä 3,9meur sopeuttamisen kuntatalouteemme.

LÄÄKKEET

Yle Lappi poimi viime viikolla kunnanhallituksen taloudellisista päätöksistä myös uutisen, jossa kerrottiin Pellon kunnan palkitsevan työntekijöiden esittämät kehitysideat palkallisilla lomilla. Kunnan johto siis kääntää kaikki mahdolliset kivet löytääkseen, ja kuroakseen, 3,9meur sopeuttamistarpeen kiinni. Yhtenä konkreettisena toimena kunnanhallitus on valtuuston linjaamana aloittanut kokonaisorganisaation uudistamishankkeen, joka tähtää luottamushenkilö- ja viranhaltijaorganisaatioiden uudistamiseen.

Kokonaisorganisaation uudistamishankkeen yhteydessä tullaan perusturvan päävastuualuetta tarkastelemaan lähemmin ja löytämään sieltä niitä kohtia mihin voisimme organisaation uudistamisessa keskittyä. Tarkoitus on saada aikaan selvää säästöä ja löytää meille tehokkain malli tuottaa palveluja.

Mitään yksittäistä toimenpidettä tai toimintalinjaa ei ole vielä siis päätetty tehtäväksi, vaan kunnan johdon on ollut tarkoitus tarkastella laaja-alaisesti toimintojamme. Tarkastelun tulosten perusteella ryhdytään sitten tarvittaviin toimenpiteisiin.

LUOVUUTTA

Ollako vai eikö, siinä pulma:
jalompaa onko kärsiä ja sietää
kaikk' iskut, nuolet julman kohtalon,
vai asein käydä tuskain merta vastaan,
lopettain kaikki?


-Shakespeare-

Yllä olevassa Hamletin monologin kaltaisessa tilanteessa kamppaillaan tällä hetkellä monissa kunnissa. Ollakko vai eikö? Pellon kunnanvaltuutetut ovat linjanneet, että itsenäisenä pysytään, mutta yhteistyötä tiivistetään muiden kuntien kanssa. Tältä pohjalta olen kuntarakennelain edellyttämää ilmoitusta valmistelemassa, eli asein käyn tuskain merta vastaan! 

Jotain mätää Tanskanmaalla!

-Shakespeare-

Käsittääkseni kuntarakennelain palvelujen edellyttämään 20 000 asukkaan väestöpohjaan on aikoinaan otettu mallia Tanskasta. Valitettavasti kuntia ei voi laittaa samaan muottiin, ainakaan sellaiseen johon on otettu mallia tiheämmin asutusta Tanskasta. Pellon kunnan syrjäisyysluvun ollessa 1,59 en usko, että alueen asukkaiden itsehallinto vahvistuu missään liitoksessa. Itsehallinnon vahvistuminen on kuitenkin koko kuntajaon kehittämisen tavoite ja kirjoitettu lain 2 pykälään. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti